Frontend Vecka 1

Denna veckan började vi våran Frontend utbildning med Aladin. Det blev tyvärr ingen utbildning på måndagen då han var tvungen att vabba, så vi bestämde oss för att sätta tänderna i projektarbetet återigen. Vi har kommit riktigt långt och har gjort ordentliga framsteg de senaste veckorna, det ska bli riktigt roligt att presentera projektet nästa vecka!

En bild som vi skapade i måndags under projektarbetet 🙂 ”A cod in a hat in the Sahara desert”

På tisdagen började vi vår utbildning med Aladin och lärde oss lite basic HTML och CSS. Vi pratade om hur strukturen av ett HTML dokument ska se ut och vad de olika taggarna gör, samt lite CSS basics och media queries och hur man använder dem. Vi fick en uppgift där vi skulle skapa ett HTML dokument där ett galleri av bilder skulle ändra position och utseende baserat på om man var på desktop, tablet eller mobil.

Uppgiften vi fick i tisdags

Under onsdagen gick vi in på JavaScript och pratade om olika variabler och dess användningsområden, if-satser, loopar och funktioner. Vi fick lite små uppgifter till detta också där vi skulle till exempel träna på att använda if-satser genom att skriva ut i konsolen om en temperatur var för varmt, för kallt eller perfekt. Sedan fick vi en annan uppgift där vi skulle träna på funktioner genom att skapa funktioner som till exempel räknade ut arean på en rektangel, triangel och cirkel.

På onsdagseftermiddagen hade vi Integrationsutbildning med Hans-Jörgen och Denis från ICC. De gav oss en jätteintressant och fascinerande genomgång av hur och vad ICC jobbar med och målade upp en lite tydligare bild på det arbete dem gör. Vi fick sedan en uppgift som vi skulle göra men hade lite problem med att komma igång med den då vi fick bråka lite med IntelliJ och fick inte riktigt ner alla dependencies som vi behövde och det verkade som allihopa hade var sitt fel som inte var likt den andres. Så det blev inte mycket vi kunde göra på den uppgiften tyvärr.

I torsdags hade vi återigen en föreläsning med Aladin på förmiddagen och denna gången gick vi igenom klasser och arv. Vi pratade om hur man kunde bygga upp klasser på olika sätt och hur man importerade dem. Vi gick även igenom Object & Array – Destructuring och Filter och Map funktionerna som kan vara väldigt användbara när man vill filtrera listor eller annat. Vi fick lite uppgifter till detta också där vi skulle skapa klasser för konferensrum och de skulle ha x antal stolar, bord, fönster etc. Sedan skulle vi filtrera listor av dessa konferensrum med hjälp av filter och map.

Under fredagsförmiddagen fortsatte vi med uppgifterna från gårdagen samt gick igenom dem med Aladin. I slutet av föreläsningen fick vi en ny uppgift där vi skulle skapa en enkel sida med en logga och blå bakgrund och sedan utöka denna uppgift mer och mer. Vi kom inte så jättelångt med den då vi hade suttit och pratat om gårdagens uppgifter lite ”för” länge.

Fredagensuppgift

På eftermiddagen var det Digital Avdelningsmöte där de pratade bland annat om DAP, den nya styleguideversionen och lite annat. Sedan efter det fick vi hjälp av Albert från ICC med de problem vi hade med uppgiften vi fick under onsdagseftermiddagen av Hans-Jörgen och Denis. Det tog ungefär 1,5 timme av huvudkliande men sedan så fick jag igång mitt projekt och kunde påbörja uppgiften. Stort tack till Albert som tog sig tiden att hjälpa oss!

Vi tackar för denna händelserika vecka och ser fram emot nästa!

//Hampus – T9

En tanke på “Frontend Vecka 1

Lämna en kommentar